Ik weet wel dat ik nee moet zeggen, alleen doe ik het niet.

Ze weet het wel. Ze weet dat ze nee zou moeten zeggen tegen haar collega die zijn werk op haar afschuift. Ze weet wel dat ze nee zou moeten zeggen tegen haar moeder die haar vraagt of ze elke week even langs wil komen. Ze weet het wel, alleen doet ze het niet…

Veranderen is moeilijk en leer je niet door er over na te denken. De vraag is dan wat maakt dat het zo moeilijk is. Welke overtuigingen spelen hierin mee en wat zou deze vrouw gaan voelen als ze het wel zou doen? Wat denk jij? Want daar zit vaak de knel. Het zou angst oproepen, gevoelens van schaamte en falen en schuldgevoelens worden sterker. En die kun je voorkomen door ja te zeggen. Dan is het even rustig, totdat het volgende verzoek er weer ligt.

En zo ontstaan ook de klachten, haar lichaam die haar steeds duidelijker laat merken dat dit niet langer haar weg is. Door vermoeidheid, stress en prikkelbaarheid. Wanneer je die signalen negeert lopen angstklachten, stemmingsklachten en burn-outklachten op.

En ga eens na voor jezelf, als kind heb jij ook niet leren fietsen door er over na te denken. Het begint met kijken, doen, voelen, durven vallen en steeds weer opnieuw beginnen. Veranderen zit ‘m niet in weten, veranderen zit ‘m in het doen! Durf te falen om te groeien. Groeien is risico nemen, groeien is durven voelen, groeien is doen. Succesvol zijn door jezelf toe te staan dit niet te zijn.

En voorbij de angst bij het nee zeggen, ligt namelijk de beloning! De letterlijke ademruimte die ontstaat wanneer ze ja zegt tegen zichzelf. En het mooie van mijn vak is dat zij dat gelijk aan den lijve kan ervaren. En dat geeft vertrouwen, een mooie stap op weg naar groei!

Ik weet wel dat ik nee moet zeggen, dus ik ga het doen…

0
    0
    Je mandje
    Je mandje is leegNaar mijn site