Hooggevoelig zijn…dat is echt geniaal!

Dat zei ze…”Hooggevoelig zijn, dat is echt geniaal!” Ze vertelde me dat ze eerder haar gevoeligheid vooral als lastig heeft ervaren. Als iets wat weg moest en een kwelling was. Inmiddels kijkt ze daar anders tegenaan. En kan ze het ervaren als een kwaliteit en als een mooie eigenschap van zichzelf. Doordat ze geleerd heeft keuzes te maken die bij haar gevoeligheid aansluiten, door goed voor zichzelf te zorgen. Wat een mooie wending!

Want zeg nou zelf, hooggevoelig zijn is toch geniaal? Alleen wanneer je geen rekening houdt met je gevoeligheid kun je er behoorlijk last van hebben. Aan de andere kant brengt het zoveel kwaliteiten met zich mee, heb je daar wel eens bij stilgestaan?

Hooggevoeligheid is geen stoornis of afwijking, het is een bijzondere eigenschap, een persoonlijkheidskenmerk. Wist je dat 1 op de 5 mensen hooggevoelig is? En daarmee dus bovengemiddeld gevoelig, creatief, intuïtief, empathisch, gewetensvol, plichtsgetrouw en punctueel, Dat zijn toch mooie eigenschappen?

Hooggevoelige mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel dan gemiddeld en een relatief open energieveld. Dit zorgt er voor dat je moeite kan hebben met overdadige prikkels, je kwetsbaarder en gevoeliger bent voor spanning en last kan hebben van wisselende stemmingen. Ook kan de mate waarin je hooggevoelig bent, per persoon verschillen. En misschien zou je willen dat je niet zo gevoelig was. Echter is het zo dat het niet iets is wat je uit kan zetten of wat je wegneemt door maar flink te zijn en vol te houden. Het is er, en het is een hele mooie eigenschap! Een eigenschap waar je rekening mee mag houden dan werkt het niet tegen je maar voor je.

Wellicht herken jij jezelf in onderstaande voorbeelden. En kom je je gevoeligheid tegen als je op het schoolplein staat of op een druk feestje bent en je je niet op je gemak voelt.. Misschien blijf je langer in die situatie omdat je vindt dat je dat wel moet kunnen. Maar jij houdt nu eenmaal meer van inhoudelijk goede gesprekken dan praten over koetjes en kalfjes. Misschien kom je je gevoeligheid tegen op je werk in een kantoortuin of als je te maken hebt met deadlines en er ook nog een leidinggevende is die over je schouder meekijkt. Dan voel jij je niet op je gemak. Jij floreert op het moment dat er ruimte is om je eigen tijd in te delen en je in een rustige omgeving kan werken. Misschien merk je het in dat je pijn als heftig ervaart of dat je je overspoelt kan voelen door je eigen emoties of dat wat jij oppikt van anderen. Maar het mooie is dat het ook de andere kant op werkt, jij kunt ook intens genieten! Genieten van de natuur, van kunst, van muziek, noem maar op. Dat is toch heerlijk!

Daarnaast zijn er nog vele andere kwaliteiten waar jij als hooggevoelig persoon je in kan herkennen. Als jij een ruimte binnenkomt weet jij al gauw hoe de vlag er bij hangt en kun jij goed de sfeer aanvoelen. Ook kun je je goed inleven in de ander en ben je je bewust van de subtiele signalen uit je omgeving. Je zintuigen zijn scherper en je hebt oog voor detail. Dat zijn zoveel kwaliteiten, dat is echt geniaal!

Echter zoals eerder benoemd is het wel een eigenschap waar je rekening mee mag houden, zodat het niet tegen je werkt maar voor je. Het vraagt goede zelfzorg in het leren omgaan met je gevoeligheid. Waarbij het gaat om het leren omgaan met je eigen emoties, de emoties van anderen en leren omgaan met prikkels. En dat kun je dus leren! En dan beweeg je van klacht naar kracht, wat een mooie wending!

0
    0
    Je mandje
    Je mandje is leegNaar mijn site