Wanneer je keuzes maakt vanuit je hart, voel je dat het klopt!

Voor haar liggen een hele hoop materialen, grote en kleine, lichte en zware. Ik vraag haar een keuze te maken hoeveel ze daarvan wil dragen en begin met aangeven. Gaandeweg wordt de stapel steeds groter en blijkt dat ze al meer draagt dan ze zich had voorgenomen. En de bal die ze eigenlijk graag wilde hebben, die past er niet meer bij. Haar lichaam protesteert bij deze zware ballast. En ze herkent wat ze aan het doen is. Meer dragen omdat ze vindt dat ze dat moet kunnen, omdat ze denkt dat dat van haar verwacht wordt en het ontneemt haar de ruimte om echt te dragen wat zij wil, We hebben het over haar patroon en over waar die ene bal symbool voor staat. Wat wil zij in haar leven, waar gaat haar hart sneller van kloppen?

In mijn praktijk kom ik veel gevoelige mensen tegen. Ze melden zich aan met klachten zoals een gejaagd gevoel, een hoofd vol gedachten, ze voelen zich overprikkeld en alsmaar moe. Ze zijn geneigd om hun hoofd achterna te gaan, te luisteren naar de hoge eisen die ze zichzelf stellen. Ze werken hard om oké te zijn en te voldoen. Daarnaast zijn ze goed in het aanvoelen wat de ander nodig heeft en geneigd om zich hier verantwoordelijk voor te maken. Zo zijn ze ook hard aan het werk voor de ander en vergeten ze zichzelf.

En jij? Herken je dat? Dan herken je vast ook dat je lichaam je terugfluit en dus eigenlijk precies aangeeft wat goed is voor jou. Je lichaam laat je dat weten door die kramp die je voelt in je buik, of die spierpijn in je nek en schouders. En dat zijn dus eigenlijk hele goede raadgevers, als je maar luistert…

Luisteren naar je lichaam is ook luisteren naar je hart, naar jouw behoeften en verlangens. Want je hart vertelt je precies waar jij warm voor loopt, waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Het vertelt je wat goed is voor jou en het geeft je richting, Maar dan moet je wel durven kiezen.

Kiezen voor jezelf is ook best eng en gaat niet zonder spanning. Misschien word je gehinderd door gedachten over wat de ander daarvan zal denken als jij voor jezelf kiest. Dat je kritiek of afwijzing verwacht wanneer jij eerlijk bent over wat je zou willen. Of door de overtuiging dat je vindt dat je meer moet kunnen en beter moet presteren dan eigenlijk goed voelt voor jou. Of omdat je bang bent de ander te kwetsen wanneer je nee zegt tegen die ander en dus ja tegen jezelf. Maar stel je nou eens voor, wat als je wel kiest voor jezelf, wat zou de winst dan kunnen zijn? En welke wending heb jij dan te maken?

Je zal ontdekken dat je niet kunt verliezen. Want kiezen voor jezelf geeft naast de spanning in het begin, ook een enorme kracht. Omdat je VOELT dat het klopt! Je maakt je los van de mening van anderen, je maakt je los van je eigen overtuigingen. Je kiest voor jezelf en dat mag, dat is oké. Want dat geeft ruimte, dat geeft energie. En het leuke is dat het ook andersom werkt, je lichaam zal het je op dezelfde wijze laten weten met allerlei signalen. Doordat je voelt dat je spanning zakt, je letterlijk meer ademruimte krijgt, je meer energie voelt en het rustiger wordt in je hoofd.

Wanneer we nog een keer oefenen maakt ze andere keuzes. Ze neemt regie over welk materiaal ze wel en niet wil dragen. Ze spreekt zich hierover uit en belast zichzelf op een manier die ze goed kan dragen. Ze voelt dat het minder energie kost en dat ze tevreden is over dat ze goed voor zichzelf heeft gezorgd. Een mooie wending in deze oefening!

En jij? Ga jij het aan met jezelf? Durf jij te kiezen vanuit je hart?

0
    0
    Je mandje
    Je mandje is leegNaar mijn site