To keep your balance, you must keep moving (Albert Einstein)

Deze zomer stond ik voor het eerst op een supboard. Iets wat me al jaren leuk leek, maar er nooit van kwam. En dit jaar zag ik het weer voorbij komen en ik besloot in actie te komen. En zoals bij alle nieuwe dingen in het leven, is het op het supboard eerst even zoeken naar balans.

We bouwen het op door te beginnen met zitten op de knieën. Zo, dat is in elk geval gelukt. Om vervolgens de overgang te maken naar staan, een spannend moment. Hou ik het droog? Zo moet dat toch als klein meisje ook gevoeld hebben, de eerste keer op eigen benen. Spannend, maar ook zo nieuwsgierig naar hoe dat zal zijn. En weet je, we leren nog steeds op dezelfde wijze. Niet te veel nadenken erover, maar doen! Gaan voelen wat het board onder mij doet. Vertrouwen op dat mijn lichaam precies weet wat er nodig is om in balans te omen. En de overgave naar het mezelf toestaan om te mogen vallen, te mogen falen. Ook dat brengt ontspanning. In het ergste geval krijg ik een nat pak en dat is oké. Maar ik hield me staande en daar ging ik, de eerste meters op het water. Heerlijk! En na een tijdje lukte het me ook om eens goed om me heen te kijken. Waar ik eerst vooral met mijn aandacht bij de uitvoering was, ontstaat later souplesse en vertrouwen zodat mijn blik weer letterlijk verruimt en ik zie hoe mooi de natuur om me heen is. Herken je dat ook, dat je blik verruimde naarmate je je nieuwe dingen eigen maakt? Gevolgd door genieten van het eigen maken van een nieuwe vaardigheid. En wees je er bewust van dat wanneer je aandacht bij je zintuiglijke ervaringen is, er ook minder ruimte is voor je hoofd en alle zorgen die je hebt. Dus richt je aandacht op wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Dat geeft ook ruimte in zowel je hoofd als ook je lichaam. Dat heb ik ook ervaren tijdens het suppen. Even genieten van het uitzicht, de warmte van de zon voelen op mijn huid, de wind door mijn haren en het voelen van mijn spieren die aan het werk zijn.

Leren suppen en in therapie gaan hebben misschien wel meer overeenkomsten dan he denkt. In therapie is er ruimte om nieuwe vaardigheden eigen te maken. Ga je ervaren dat je jezelf kunt opvangen op moment dat jij je uit balans voelt. Ga je voldoening en trots voelen op moment dat je ervaart dat jij kunt groeien. En leer je vertrouwen op wat je lichaam je vertelt. In mijn praktijk dat het dus niet alleen over praten over, maar is er veel ruimte voor doen en ervaren. En door te doen, ontstaat ervaring en dat betekent groei! Wendingen in jouw leven betekenen groei, ookal voel jij je uit balans.

En ik heb het weer aan den lijve kunnen ervaren….om balans te houden, moet je in beweging blijven! En als je goed voelt, ervaar je ook dat jouw lichaam altijd in beweging is. Je lichaam staat nooit stil en is op élk moment bezig met jouw herstel en evenwicht. Daar kun je op vertrouwen!

0
    0
    Je mandje
    Je mandje is leegNaar mijn site