Los…Toe…Los…loslaten door toelaten!

Ze legt me uit waar ze tegenaan loopt. Dat ze zo hard werkt om alles vol te houden, maar dat ze nu steeds wordt overvallen door emoties die onwillekeurig opspelen. Dit wil ze niet, het is lastig, vervelend. en ze schaamt zich er voor. Ze vindt dat ze zich niet zo moet aanstellen en dat ze deze emoties gewoon moeten kunnen loslaten. Zodat ze door kan met wat ze altijd doet.

En met dit eerste gesprek begint de therapie. Want ze gaat niet vinden wat ze in eerste instantie zoekt bij mij. Ik ga haar niet helpen met doorgaan en over gevoelens heen stappen. Want dan blijft het zoals het is en zullen klachten blijven bestaan.

Ik merk vaker dat wanneer anderen het hebben over het loslaten van emoties, ze eigenlijk bedoelen ‘stap er maar overheen’ of ‘niet teveel aandacht aangeven, want dan wordt het erger’. Misschien merk je dan ook dat deze emotie helemaal niet is opgeLOSt. De energie van deze emotie blijft juist hangen bij je en vertaalt zich in lichamelijk ongemak.

Als je je emoties stelselmatig onderdrukt, lijkt je dat op korte termijn te helpen. Echter op de lange termijn geeft het stress, lichamelijke klachten en ook angst- en stemmingsklachten kunnen hieruit voortkomen. Je neiging is om emoties weg te maken door bijvoorbeeld veel afleiding te zoeken, hard te werken, overmatig eten, middelengebruik of juist blijven hangen in passiviteit etc. Uiteindelijk ga je steeds meer piekeren. Dan zet je je denkvermogen in om niet te hoeven voelen, echter zal je ervaren dat dit op de lange termijn niet werkt. Het doorvoelen van wat er is, geeft juist ruimte. En wanneer dit moeilijk is, hoef je dit natuurlijk niet alleen te doen en mag je hulp vragen.

Bij hooggevoelige mensen komen emoties vaak wat sneller, zijn ze meer intens en kunnen ze wat langer blijven hangen dan bij anderen. Hooggevoelige mensen hebben hierdoor de neiging om ongeduldig en kritisch te zijn naar zichzelf. Maar kwetsbaarheid hoort bij het leven. Door te stoppen met het innerlijke gevecht tegen je emoties, heb je meer energie om er mee om te gaan. Dit proces begint met acceptatie. Wanneer je je emoties niet accepteert, intensiveer je ze. Je blokkeert je energie waardoor deze emoties vast blijven zitten in je lichaam. Goed omgaan met je emoties betekent dat je ze opmerkt, voelt, benoemd en accepteert. Je krijgt op die manier inzicht in je gevoelsleven. Je leert dat emoties belangrijke raadgevers zijn.

Je gaat je uiteindelijk beter voelen, wanneer je de omslag maakt van loslaten naar toelaten. Van LOS naar TOE. Juist door jezelf toe te staan te mogen voelen wat je voelt, creëer je ruimte voor je lichaam om deze energie zélf te reguleren. Echt, je lichaam weet precies wat er nodig is. Dus niet tegenhouden, in de kramp blijven, maar doorademen en ondergaan. Om vervolgens keuzes te maken vanuit jouw hart, jouw behoeften en jouw grenzen.

Dus laat het van binnen bewegen en maak de beweging van loslaten naar toelaten. Juist door het toe te laten, ontstaat er ruimte om los te laten. Van TOE naar LOS. Het zal je goeds brengen!

0
    0
    Je mandje
    Je mandje is leegNaar mijn site