IKEA kastjes in elkaar zetten….het is nét therapie!

Ik krijg vaak de vraag: ‘Maar wat doe jij nu eigenlijk precies in jouw werk?’ En dat blijft toch een beetje ingewikkeld om met woorden uit te leggen. De essentie van mijn vak is het ervaren, het aan den lijve ervaren en doorvoelen. Ik neem jullie mee in de metafoor van het IKEA kastje….zie je het al voor je?

Deze week begon ik zelf nog aan zo’n uitdaging. De doos was uitgepakt, alle onderdelen bezaaid door de kamer en de handleiding voor mijn neus. Een situatie die menigeen wel zal herkennen denk ik. En als doende kwamen er allemaal thema’s voorbij die ik herken van mijn werk als psychomotorisch therapeut,

Ten eerste werd ik me bewust van mijn stijl van aanpakken. Ik begin bij de handleiding te bekijken en te ordenen. Maar misschien ben jij wel iemand die gewoon begint en daarna pas het boekje erbij pakt. Ten tweede kwam ik mijn eigen frustraties tegen. Want natuurlijk had ik net dat plankje verkeerd geplaatst en moest ik de boel weer uit elkaar halen. De spanning loopt dan al wat op, nietwaar? Ten derde werd ik me ook bewust van mijn grenzen. Ik had een uurtje de tijd tussen mijn afspraken door en mijn neiging was om net wat harder te werken om het af te krijgen. Een dag later af krijgen was niet erg geweest, maar mijn hoofd wilde dat nu eenmaal graag. Ookal voelde ik de tijdsdruk. Herkenbaar? Ten vierde wilde ik het graag zélf kunnen. En nu lukte dat ook. Maar het is goed om jezelf af te vragen of je jezelf ook steun gunt op het moment dat je er zelf niet uitkomt of simpelweg wat extra handen nodig hebt. Maar dan….ten slotte….de euforie van het succes! Gelukt, ik kan het! En ik geniet van het resultaat. Ken je dat gevoel ook, dat het je na het nodige zwoegen gelukt is?

Dus IKEA kastjes zijn super om mee te oefenen. En zoals het werkt bij het in elkaar zetten van kastjes, zo werkt de PMT eigenlijk ook. Aan de hand van een ervaring valt er veel te ontdekken over jezelf. En misschien ontdek je dan ook wel….Ik Kan Echt Alles! Als ik maar goed op mezelf pas. Naar mijn lichaam luister, mijn grenzen erken, mezelf toesta hulp te vragen, mijn emoties de ruimte geef en uiteindelijk mag genieten van het resultaat!

0
    0
    Je mandje
    Je mandje is leegNaar mijn site