Ik (b)en mijn lichaam
Hoe jij naar jezelf kijkt als persoon hangt vaak samen met hoe jij naar je lichaam kijkt. Misschien ben je geneigd om naar jezelf te kijken vanuit tekort en ben je oordelend naar jezelf. En ga eens na, is dat dan ook een manier van denken die je op je lichaam projecteert? Wanneer je bijvoorbeeld geneigd ben om de lat hoog te leggen en je gaat maar door, dan ontstaan vanzelf frustraties en ga je voelen dat je lichaam gaat protesteren…..en dan denk je: ‘Mijn lichaam doet niet wat ik wil.’ Of je bent geneigd om je lichaam af te keuren wanneer je naar jezelf kijkt en dan heeft dat invloed op hoe jij je voelt en denkt over jezelf….’Mijn lichaam is niet mooi genoeg.’ Zie je wat er gebeurt? Je zelfgevoel reageert op hoe jij denkt over jezelf en hoe je kijkt naar jezelf.
We zijn gewend om ons lichaam te bekijken vanuit de buitenkant, vanuit oordelende gedachten. In plaats van ons lichaam te voelen, aan de binnenkant. Oordelen over of ons lichaam mooi is of lelijk, goed of fout, dik of dun etc. En jij? Oordeel jij ook over je lichaam? Of beleef jij je lichaam, voel jij de interactie met jouw lichaam en kun je de signalen van je lichaam ook als raadgever zien?
Ookal vind jij jezelf niet mooi, realiseer je dat het de gedachte over je lichaam is waar je last van hebt. Je bent namelijk al helemaal oké, precies goed zoals je bent! En misschien werk je er al hard aan. En vind je dat je niet zo moet zeuren en je lichaam mooi moet vinden zoals het is. Echter ben je dan nog steeds bezig om een norm na te streven. Niet zo zeer de norm van dat jouw lichaam moet veranderen, maar wel de norm over dat jouw oordeel over jouw lichaam moet veranderen. En dan zit je nog steeds in een kramp, nietwaar?
Dat neemt niet weg dat je niet in actie mag komen wanneer je niet lekker in je vel zit. En dat je alles maar moet verdragen. Want ook dat is een signaal van je lichaam! Door bijvoorbeeld aandacht te hebben voor gezonde voeding, genoeg slaap en voldoende beweging. En dat dus als reactie op je lichaam. Omdat je VOELT dat jouw lichaam dat nodig heeft. Als je luistert in stilte voel je precies wat je lichaam nodig heeft. Bijvoorbeeld wanneer je honger hebt, rust nodig hebt of juist beweging. of behoefte aan lichamelijk contact. Want je schouders vertellen je precies wanneer jij jezelf te zwaar belast. Je buik vertelt je precies of jij je veilig voelt. Je borststreek vertelt je precies wanneer jij jezelf opjaagt. En zo zijn er de hele dag vele signalen om op te merken.
Accepteer je lichaam zoals het is en denk er niet zoveel over na. Leer dankbaar te zijn voor wat je lichaam voor je doet. Leren voelen door de signalen van je lichaam niet meer te negeren of te veroordelen. Merk het ongemak, de spanningen en je gevoelens juist op. Daarmee maak je verbinding met jezelf! Leer van binnenuit te leven. En je hoeft niet te geloven wat je hoofd zegt, daarvoor is ons denken veel te onbetrouwbaar. Laat het oppervlakkige oordeel over je uiterlijk los, het zijn maar gedachten.
Dus beleef je lichaam, voel de interactie met jouw lichaam en zie de signalen van je lichaam als raadgever. Dan maak je de wending van kijken naar voelen, van de buitenkant, naar de binnenkant. Ik (b)en mijn lichaam.