Ben je gelukkig? Gelukkig niet! (J.A. Deelder)

Ik vraag haar wat ze zou willen dat de therapie zal opleveren. ‘Ik wil gelukkig zijn….’ geeft ze aan. Dat verlangen om gelukkig te zijn begrijp ik heel goed. Is dat niet waar we allemaal naar streven, elke dag opnieuw? Echter de keerzijde van geluk hoort net zo goed bij ons leven. En dat is oké, ookal is dat niet altijd makkelijk en leuk. Het is de kunst om met al deze gevoelens, zowel positief als negatief, om te gaan. Geluk komt wanneer al je gevoelens er mogen zijn.

Het verlangen naar geluk vraagt om een realistische visie. Blijdschap en liefde zijn natuurlijke gevoelens die in ons zitten. Daarnaast horen net zo goed emoties als verdriet, boosheid, angst en onzekerheid. Negatieve gevoelens zijn vaak logische reacties op wat we meemaken, die horen er gewoon bij. Een belangrijk verschil is dat je emoties voelen wat anders is dan je emoties vasthouden. Wanneer iets niet loopt zoals je had gehoopt of de ander niet zo reageert zoals je wenst, kan dat pijnlijk zijn. Het kost echter meer energie wanneer je je hiertegen verzet, dan wanneer je je gevoelens toelaat. Weerstand maakt het uiteindelijk zwaarder, dus richt je op acceptatie van je gevoelens. Laat het me maar voelen, wat het ook is, dit hoort bij mij en bij mijn leven op dit moment.

Ook ben je misschien geneigd om gehaast te leven en alsmaar door te gaan op de automatische piloot. Daarmee beperken we onze geluksmomenten omdat we er snel aan voorbij gaan. We richten onze aandacht op waar we willen zijn in plaats van wat er op dit moment aanwezig is. Geluksgevoelens zijn dan erg vluchtig. Evolutionair gezien zijn we nu eenmaal gericht op gevaar en problemen. Echter kun je wel leren om aandacht te geven aan het goede in ons leven en dit te versterken. Door te onthaasten, de tijd te nemen, ontstaat er ruimte om meer geluk te ervaren.

En dan is er nog de druk van het perfecte plaatje, het gras is altijd groener aan de overkant. En het lijkt alsof het anderen allemaal gemakkelijk afgaat. We zijn geneigd om te vergelijken en onze aandacht te schenken aan wat we niet oké vinden. Echter komen op ieders weg obstakels voor. Richt je aandacht op jezelf, vaar je eigen koers en ontdek wat goed is voor jou! En laat het perfecte plaatje los.

Laat de overtuiging los dat je pas gelukkig kunt zijn in de toekomst. Dat idee loslaten maakt je gevoeliger voor geluk.

0
    0
    Je mandje
    Je mandje is leegNaar mijn site